Symtom på influensa
Influensa kan komma plötsligt och ge olika svårighetsgrader av sjukdom. Symtom varierar, men vanliga tecken på influensa inkluderar:
Känsla av allmän sjukdom eller trötthet.
Muskelsmärtor.
Hög feber och huvudvärk.
Trötthet och frossa.
Halsont och torrhosta.
Febernivån är ofta hög, runt 39–40 grader Celsius, och varar i upp till en vecka.
Det är vanligt att känna sig trött och ha hosta i ytterligare en till två veckor efter att febern har sjunkit.
Barn kan ha andra symtom
Barn under två år kan uppleva illamående, kräkningar, diarré eller buksmärtor vid influensa.
När ska du söka vård?
De flesta som får influensa behöver inte söka vård eftersom symtomen oftast går över av sig själva. Du bör dock överväga att kontakta en vårdcentral eller jourmottagning om:
Du har hög feber som varar i mer än fyra dagar.
Febern sjunker och sedan stiger igen.
Du har symtom på influensa och är gravid eller har en underliggande sjukdom som gör att du rekommenderas influensavaccination, även om du redan är vaccinerad.
Om det är efter stängningstid för vårdcentralen kan du vänta tills jourmottagningen öppnar eller ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.
Vad kan du göra själv?
Det finns åtgärder du kan ta för att lindra dina symtom:
Vila ordentligt, även om du inte behöver ligga i sängen hela tiden.
Se till att dricka tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning, särskilt om du har feber.
Försök äta även om aptiten är låg.
Håll huvudet högt när du sover för att underlätta andningen.
Använd avsvällande näsdroppar eller nässprej om du är mycket täppt.
För lindring av halsont, drick varm eller kall dryck och använd sugtabletter eller sprej för att lindra smärta och svullnad.
Kalla eller varma drycker kan även hjälpa mot hosta.
Receptfria läkemedel som innehåller paracetamol eller NSAID kan användas för att behandla värk och feber hos vuxna. För barn, följ rekommendationer för åldersanpassade läkemedel.
Smittspridning och förebyggande
Influensa sprids när sjuka personer hostar, nyser eller andas ut viruset. För att undvika smitta bör du tvätta händerna ofta och undvika att röra ögon, näsa eller mun. Undvik nära kontakt med sjuka personer.
Om du själv är sjuk bör du också tvätta händerna regelbundet, hosta eller nysa i armbågen eller i en pappersnäsduk som du kastar i soporna.
Influensa smittar lättare inomhus, särskilt i trånga utrymmen som bussar, skolor och arbetsplatser. Risken för smitta minskar utomhus, där viruset sprids mindre effektivt.
Influensa är vanligare under vinterhalvåret, och det är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att minska risken för smittspridning under denna tid.
För att minska risken för influensa och dess spridning bör du överväga influensavaccination om du tillhör en riskgrupp. Dessa riktlinjer och åtgärder kan hjälpa till att förhindra influensa och dess smittspridning.